Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így szabotálod edzéseid hatékonyságát – vedd komolyan!

Így szabotálod edzéseid hatékonyságát – vedd komolyan!

Sokan nem fordítanak rá kellő hangsúlyt, pedig a bemelegítés kulcsfontosságú eleme egy jól felépített edzésnek. A bemelegítés sosem arról szól, hogy már az edzés előtt kifáraszd magad, hanem felkészíti a tested a nyugalmi állapotból az edzésre történő áthangolódásra: növeli a testhőmérsékletet és javítja az izmok vérellátását. Ha kihagyod a bemelegítést és minden átmenet nélkül beleveted magad az edzésbe hirtelen stressznek teszed ki a szervezeted, amely a sérülések és az idő előtti kifáradás kockázatát is növeli.

Miért dolgozol magad ellen, ha nem melegítesz be?

Akik komolyan veszik a sportot és jelentős eredményeket szeretnének elérni mind izomfejlődésben mind pedig állóképességben, mindig törekszenek arra, hogy az edzések során túllépjenek a határaikon. A fejlődéshez fontos, hogy a terhelést időről időre növeljük. Ahhoz, hogy ne csak mentálisan feszegessük határainkat, hanem izomzatunk is lépést tudjon tartani a célkitűzéseinkkel, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az esetleges sérülések esélyét minimalizáljuk. Ha nem veszed komolyan a bemelegítést, megágyazol a lesérülésnek, így szabotálod a saját fejlődési utadat!

Tested megfelelő átmozgatása nélkül az ínszalagok és az izomzat olyan nem várt, hirtelen terhelést kapnak, melyre felkészülés híján nagy eséllyel húzódást, szakadást vagy más nem túl kellemes sérülést kapsz válaszul. A legapróbbnak tűnő sérülésből is lehet hosszan elhúzódó, komoly probléma, amihez akár hetekig tartó regenerációs idő társul.
Fontos tudni, hogy a vázizomzat a véráramból nyugalmi állapotban 15-20%-ot kap, a belső szervek pedig a véráram 80-85%-át. Ha megfelelő hangsúlyt fektetsz a bemelegítésre, akkor ez az elosztás megcserélődik. Az izomzat teljesítőképessége elkezd javulni - a már nyitott hajszálereknek köszönhetően - a vázizomzat pedig mozgékonyabbá, rugalmasabbá válik, amellyel el tudjuk kerülni a baleset vagy sérülés kockázatát.
 

Csináld, és csináld jól!

A bemelegítés legfőbb funkciói a légzés- és a pulzusszám növelése,az izmok energia-felszabadító reakcióinak fokozása, és a véráramlás fokozása az izmokban a magasabb oxigénellátás érdekében. Ezek a folyamatok nem azonnal mennek végbe, így a szükséges szintek elérése igényel néhány percet. A bemelegítés célja az, hogy ösztönözze ezeket a folyamatokat. Akármelyik bemelegítési formát választod – ebben edződ instrukciót mindenképp vedd figyelembe - kis intenzitással kezdj neki, majd fokozatosan növeld a terhelést.