Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kis változtatások

Kis változtatások

Múlt héten találkoztam életemben először az élő legendával Dorian Yates-el. Mivel nagyon sűrű volt a programunk, nem jutott kellő idő szakmázásra, ezért abban maradtam vele, hogy mostantól kapcsolatba maradunk, és kitárgyaljuk az edzés fortélyait, így a jövőben útmutatást olvashattok egyenesen a mestertől.

Amikor az ember elkezdi az edzést, az időszakot úgynevezett ”Mézes hetek”-nek hívjuk. Az ember szépen erősödik, izmosodik, még ha nem is figyel oda szinte semmire, csak rendszeresen súlyt emel, egy ideig minden úgy megy, ahogy kéne. Ez a normális, ugyanis a testet váratlanul éri ez a fajta terhelés, nem dolgoztak még így az izmai.

Viszont egy idő múlva, kinél előbb, kinél később de a fejlődés lelassul, majd stagnál. Ennek az az oka, hogy a szervezet hozzászokott a terheléshez, vagy épp a tápanyagbevitel alacsony, esetleg nincs elég idő hagyva a regenerációra. Személy szerint én mindegyik helyzetben voltam már többször.

 Az is gyakran megesik, hogy az ember mindent példásan csinál, és ennek ellenére nincs fejlődés ( ez persze a legritkább)

Mi a teendő akkor, ha ilyen helyzetben találjuk magunkat? Nos 3 dolgon tudunk változtatni. Az edzés intenzitáson, az étel mennyiségén, és a tápanyag mennyiségén.

Én azt kérdeztem Dorian-tól, hogy mikor emeljem meg a tápanyagbevitelt? Mikortól kell még többet enni? Azt válaszolta: ”ki kell próbálni egy kicsi emeléssel (kb 300 kalória), és megnézni, hogy mi történik.”

Ez az egyszerű tanács valójában az egész sport talán egyik legjobb javaslata. Ha elakadtok, próbáljatok meg egy edzéssel kevesebbet menni, vagy egy étkezéssel többet enni vagy egy órával többet aludni. Esetleg valamelyik kettő kombinációját. A lényeg, hogy ha már eljutottál valameddig, csak megrekedtél, akkor nem kell se feladni, se teljesen átszerkeszteni a rutint. Úgy lehet a leggyorsabban kitapasztalni a saját testünk ( ami elengedhetetlen ennél a sportnál), ha megfigyeljük, hogy mondjuk több pihenésre van szükségünk, vagy intenzívebb edzésre, stb., akkor ez az ismeret mindig hasznunkra lesz a jövőben is. Sose az a jó megoldás, hogy teljesen lemásoljuk valamelyik példaképünk teljes rutinját. Minden test egyéni. Viszont ha kellően intenzív az edzés, megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jut a test, és elegendő idő van regenerálódni, úgy biztos az eredmény.

Dorian mindig azt mondja: Tűzz ki magadnak kis célokat, mindig a következő lépés legyen a cél. A testépítés, egy maraton, nem sprint, de ha lépésről lépésre haladsz, célt fogsz érni.