Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mire érdemes figyelni az edzésterv kialakításakor? I. rész

Mire érdemes figyelni az edzésterv kialakításakor? I. rész

 

A hatékony tömegnöveléshez elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel és egy tudatosan összeállított edzésterv, amit betartva könnyebben érhetjük el a kívánt célt és végig motiváltak maradhatunk. Segítünk ebben és megosztjuk veletek Dorian Yates edzésfilozófiáját, amit érdemes megfogadni a saját rutin kialakításakor

 

1,  Ne vidd túlzásba az edzést!

Dorian Yates munkamorálja jelentősen eltér más nehézsúlyú testépítőkétől. Míg legtöbben rengeteg időt töltenek edzőteremben, addig ő egy héten négyszer “csak” 1-1 órát edz és három pihenőnapot tart. ”Az izomépítés hasonlít a napozáshoz. Miután kifeküdtünk a napra és lesültünk, idő kell a bőrünknek, hogy le tudjon barnulni.” Ugyanez igaz a súlyzózásra is. Ha nem hagyunk kellő időt a regenerációra, a fejlődés nem lesz megfelelő.

 

2, Ne mozgasd ugyanazt az izomcsoportot többször 1 héten!

A testépítők többsége egy héten akár 2-3 alkalommal is fókuszál ugyanarra a területre, Dorian azonban egy alkalommal két izomcsoportot terhel. Ezzel a módszerrel egy-egy testrészre 14 naponta csak háromszor kerül sor, ami elengedő idő a regenerációra.

 

4, Végezz kevés, de intenzív munkasorozatot!

Dorian Yates edzésfilozófiájának egyik alapköve. A módszer lényege, hogy 3-6 bemelegítő széria után egyetlen sorozatot kell csak bukásig végezni a lehető legnagyobb - még 6-10 ismétlés elvégzéséhez elegendő – súllyal. Ezzel vége is a gyakorlatnak. Ezeknél a munkasorozatoknál akár lehet bukáson túli ismétléseket is alakalmazni.

 

 

3, Ne a gyors és nehéz mozdulatokat válaszd!

A cél sosem az, hogy minél nagyobb súlyt emelj fel, mert az izmok hamar túlterhelődnek, esetleg elszakadnak. Válaszd az egyszerű gyakorlatokat (pl. fekvenyomás) és lassan, de  folyamatosan, kellő intenzitással ismételd. Dorian Yates azt vallja, hogy ezek a mozdulatok is elegendő mértékben stimulálják az izmokat.

 

 

5, Fokozd az intenzitást egy edzés előtti formulával!

Dorian Yates szerint az egyik alaphiba, hogy a legtöbben nem edzenek kellő intenzitással, így az izom kevésbé fejlődik. A Blood and Guts formulával erőteljesebb izomösszehúzódásokat érhetsz el, segít a koncentráció és az energiaszint növelésében, felkészíti a tested és az elméd az edzésre, hogy a legtöbbet hozd ki magadból!

 

Sose azt tartsd szem előtt, hogy minél gyorsabban, minél könnyebben tudj tömeget növelni! A hatékony tömegnövelés egy hosszú és lassú építkezési folyamat, de minőségi munkával minőségi eredményt érhetsz el. “Látszatedzések” helyett válaszd az igazán kemény munkát és eléred a kitűzött célt!

 

Többet szeretnél tudni Dorian Yates-ről és módszeréről? Kövess minket Facebookon és Instagramon, ahol mindig friss tartalommal, érdekes tényekkel és tippekkel várunk!

 

Facebook: https://www.facebook.com/DYNutritionHungary

Instagram: https://www.instagram.com/dynutrition/