Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csúcsnyomás

 

Essen néhány szó mindenki kedvencéről, az 1 ismétléses maximum nyomásról. Széleskörben elfogadott vélemény, hogy minél többel nyom valaki fekve, annál nagyobb bikának minősül.

Essen néhány szó mindenki kedvencéről, az 1 ismétléses maximum nyomásról. Széleskörben elfogadott vélemény, hogy minél többel nyom valaki fekve, annál nagyobb bikának minősül. Ebből fakadóan nagyon sok kezdő esik bele abba a hibába, hogy hétről hétre minden racionalitást mellőzve, a sérülés magas kockázatát semmibe véve, az edzésideje nagy részét azzal vesztegeti, hogy készül megdönteni a személyes csúcsát. Sokan megnéznek egy RC edzővideót, betolnak 3 adag pwo-t, és már az öltözőből épphogy kijutnak szívroham nélkül. Aztán gondolnak egy nagyot, azt rárakják a rúdra, és hadmenjen. Aztán ha véletlen jön egy szépnagy reccs, mindenki csak néz nagy boci szemekkel, és nem érti, hol volt a hiba.

Testépítés szempontjából, ahol a szimmetria, és az arányosan kidolgozott izomzat a cél, és az erő másodlagos, az 1 ismétléses maximum nyomásnak nemigazán van helye. Csúcsot leginkább az ego miatt szoktak nyomni. Ha megkérdezünk komoly, rutinos testépítőket, hogy például mennyivel tudnak csúcsot nyomni, a legtöbben azt fogják válaszolni, hogy nem tudják, sose csinálják.

Ennek 2 fő oka van. Az egyik, ami nem tűnik annyira lényegesnek addig, amig meg nem történik, az a magas sérülésveszély. Ha sikerül összehozni egy komolyabb vállgyulladást, akkor nemhogy csúcsot nyomni nem fogunk egy jódarabig, de úgy ahogy van, a rendes edzésnek is búcsút inthetünk. Annál demoralizálóbb dolog pedig nemsok van, ha egyszerűen fizikailag nem vagyunk megfelelő állapotban az edzéshez. Az addig elért eredményeink elvesznek, és kezdhetjük újra építeni magunkat egy sokkal alacsonyabb szintről. Általában az embereknek elég egyszer megtapasztalni, hogy ez milyen borzalmas. Sérülés után már mindenki sokkal óvatosabb ilyen téren. A másik fő ok, hogy a csúcsnyomástól nem fog úgy nőni az izomzatunk, ahogy azt gondoljuk. Az erőszintre van jótékony hatással a csúcsnyomás, nem az izomgyarapodásra.

A klasszikus ismétléstartomány, ami izomépítésre alkalmas 5-7 illetve 8-12 ismétlés között szokott mozogni. Minél alacsonyabb az ismétléstartomány, annál inkább erőnléti az edzés. Minél magasabb az ismétléstartomány, annál inkább lesz az edzés állóképességi.

Természetesen ettől függetlenül jómagam is szoktam időről időre megkísérelni egy-egy csúcsnyomást. Lehet, hogy az edzésem nem szuperoptimális, de jó érzéssel tölti el az embert, ha sikerül megugrani egy következő szintet. Jó hatással van a motivációra, és mint tudjuk, a motiváció a fő mozgatórugó ezen a hosszú és rögös úton. Nincs ebben semmi rossz. A lényeg az, hogy ne hétről hétre tegyük. A csúcsnyomást érdemes megpróbálni kb. 3 havonta.

A csúcsnyomás fejlesztésére több módszer is van, abban viszont nagyjából az összes megegyezik, hogy egy alacsony ismétlésszámot kell használni, ami mondjuk 4-5 ismétlés, és a max ismétlésünk 80%-val érdemes dolgozni 3-4 sorozatot. Az ismétléseket végezzük szép szabályosan, lassan, ahogy a nagy könyvben megvan írva. Ettől a munkától tud az izomzat és az erőszínt optimálisan fejlődni.

Edzeni csakis keményen érdemes, de csakis a megfelelő módon. Tematika, fegyelem, következetesség.