Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan regenerálódj edzés után? Nyújtás? Masszázs? Köpölyözés?

Hogyan regenerálódj edzés után? Nyújtás? Masszázs? Köpölyözés?
Egy optimális testépítő edzés nagyjából 1 órát vesz igénybe, de sokan gyakran három-négy órát is képesek egyszerre edzeni. Ennek hatására sokan belefutnak abba a jelenségbe, hogy túl edzik magukat, így pedig lesérülnek, az immunrendszerük pedig legyengül. Arról már nem is beszélve, hogy a későbbiekben hatalmas motiváció vesztést tapasztalhatnak. Szerencsére napjainkban számos lehetőség áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy testünket megfelelően tudjuk regenerálni. Több módszer is létezik erre, a természetes regenerálódástól kezdve a fizikoterápiáig, és nem utolsó sorban szellemileg is.

Természetes út, avagy a nyújtás

A nyújtás kiváló lehetőséget ad számunkra, hogy a megfeszült izmainkat megfelelően regenerálhassuk, így nagy mértékben tudjuk csökkenteni a testünk stresszhatását, ráadásul megakadályozhatjuk vele a hosszútávon kialakuló funkcióvesztési gondokat is. Egy kemény edzés után az egyik legjobb módszer arra, hogy izmainkat ellazítsuk, a nyújtás. Nem érdemes tehát félvállról venni, hiszen testünk is hálás lesz nekünk, amiért előre gondolkoztunk. Ráadásként, nem csak sportolás során hasznos, hanem a mindennapjainkat is könnyebbé teheti.

Modern vívmányok: fizikoterápia

A masszázs a sportolók és a komoly edzést végzők legjobb barátja. Versenysportolók is rendszeresen járnak masszíroztatni, hiszen izmaink megfelelően ellazulhatnak, mely hatására javul a vérkeringésünk, és számtalan méreganyagtól megszabadulhat a szervezetünk.
Szintén ide sorolhatjuk a köpölyözést, ez a leghatékonyabb módszer napjainkban. Az eljárást speciális “csészékkel” végzik, amelyekben felmelegítik a levegőt, így kitágul és kiáramlik a csészéből. Ezt a bőrre helyezik, és ahogy lehűl a csésze, a benne lévő ritkább levegő hatására vákuum alakul ki, amely szívóhatást gyakorol a vérre. A vérkeringésnek kifejezetten jót tesz, így pedig hosszútávon egészségmegőrző hatással is rendelkezik. Azontúl, hogy javítja a vérkeringést, gyorsítja a szervek anyagcseréjét is.

Szellemi felfrissülés
Amikor a nagy edzés után sikerült megfelelően regenerálni a testünket, érdemes a szellemi felfrissülésre is figyelni, hiszen mint tudjuk: motiváció nélkül nincs edzés. Kifejezetten hatékony tud lenni egy kellemes jóga vagy meditáció, amely visszaadhatja frissességünket.
A megfelelő pihenés épp annyira fontos az edzések között, mint maga az edzés. Egy kellemes séta a friss levegőn, vagy egy forró fürdő bármikor segít a koncentrációs képességünk visszanyerésében, de fokozottan igaz ez az edzések utánra is. Hiába edz valaki keményen, ha a teste nem regenerálódik megfelelően, akkor a fejlődés is elmaradhat, melynek hatására a motiváció vesztés is feltörhet, mint probléma. Bár a regeneráció nem olcsó mulatság, nem érdemes spórolni rajta, hiszen komolyabb sérüléseket tudunk elkerülni vele.